Developer (geliştirici) Olmanın Yol Haritası


” Henüz bir girişim , zamanını tamamen ayıracağın bir yetenek ya da seni mutlu edecek o güzel mesleği bulamadın mı? Ve muhtemelen elde etmek için uğraşıyor ya da bekliyorsun o halde bu süre zarfında kendine yatırım yap. Çünkü kendine yapacağın yatırım sana hiçbir zaman kaybettirmez; kazandıklarını ise hayatının her bölümünde kullanırsın. “

-Başarı Okulu

Merhaba,

Eğer gelişimde kariyer yapmakla ilgileniyorsan fakat nereden ve nasıl başlayacağını bilemiyorsan ; merak ettiğin bu soruların tüm cevapları bugünkü yazımın içeriğinde . İşte Developer kimdir , nasıl olunur ve bir Developer için en iyi programlama dilleri nelerdir ?Developer veya Türkçe karşılığıyla Geliştirici , farklı yazılım ve uygulamaların arkasındaki anahtar kişidir. Aylarca veya belki de yıllarca verdiği emekle oluşturduğu projelerle hayatımızı kolaylaştıran , hatta bugünkü yazımı okumanı sağlayan iş gücünde en çok aranan fakat hiçbir zaman sosyal medyadaki celebrities  kadar ünü olmayan bir teknoloji profesyonelleridir .
    Kendilerine özgü tarzla farklı alanlarda uzmanlaşıp kariyerlerini sürdürürler. Kariyer basamaklarının zirvesine ulaşmak için yıllarca bir alana yönelik sürekli gelişim ve öğrenme içindedirler. Eğer sende başarılı bir Developer olmak istiyorsan aşağıdaki tavsiye ettiğim alanlardan kendine en uygun olanı bulup kariyer basamaklarını tırmanmaya başlayabilirsin.


Mobile Developer

  IOS ve Android gibi mobil cihazlar için uygulamalar geliştirmek istiyorsan bir Mobile developer olarak yoluna devam etmelisin. Genellikle mobile geliştiriciler Java , Kotlin ve Swift dillerini tercih ederler. Bir mobile Developer olarak başlamak için aşağıdaki kaynaklardan yararlanabilirsin.


JAVA 

   Java birçok alanda kullanılabilen , öğrenmesi kolay, açık kodlu ve nesne yönelimli bir programlama dilidir. Android uygulama geliştirmek , bu alanda bir Developer olarak tanınmak için ilk öncelikle Java öğrenerek başlayabilirsin. Java hakkında belli bir bilgi birikimine sahip olduktan sonra Kotlin de öğrenerek Android alanında uzmanlaşmaya başlayabilirsin. Aşağıdaki kaynaklar sana yol gösterici olacaktır.

KOTLİN

SWİFT 

IOS platformlarında uygulamalar geliştirmek için oluşturulan, kullanımı ve öğrenmesi kolay nesne yönelimli programlama dilidir. Eğer yeni başlıyorsan aşağıdaki kaynağa göz atabilirsin.


Front -end Developer ve Back-end Developer

  Bir web geliştiricisi olma yolunda ilerlemek için Back-end developer veya Front-end developer olmayı tercih edebilirsin. Şimdi güzel bir örnekle ne demek olduklarını anlayalım ; bir buzdağı düşünelim , buz dağının üstteki görünen kısmına Front-end Developer diyebiliriz. Yani ziyaret ettiğimiz bir web sitenin ön yüzünü –  renk, fon ve diğer tüm stilleri  – HTML ,CSS ve JavaScript dillerini kullanarak geliştirendir. Fakat, ne kadar görünen kısımda olmasa da bir buz kütlesinin buz dağına dönüşmesini sağlayan alt kısma ise Back-end developer olarak adlandırabiliriz. Aslında bir web sitesine, kullanıcıların giriş yapma , hesap oluşturma ve gönderileri beğenmek gibi birçok işlevselliği kazandırır. Web uygulamasına bağlı olarak Java ,Python ,PHP veya ASP.net dillerini tercih edebilirsin.

HTML ,CSS ve JavaScript

PHP


   Sayfanın başında güzel bir sözle yazıma başlamıştım okumadıysan hemen yukarı çıkıp dikkatlice okumanı tavsiye ederim. Henüz zamanını dolduracak o mesleği veya girişimi bulamadıysan , umarım bu yazı bir yerlerden başlaman için sana ilham kaynağı olur.

Hiç yorum yok